20 Mart 2013 Çarşamba

Tarihe Adını Yazdıran Kahraman: Seyit Onbaşı ve 258 kg'lık mermi



18 Mart Çanakkale Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 258 kiloluk mermiyi tek başına üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almış ve batmıştır.

Tarihe geçen bu büyük kahramanlık öyküsünün sonrası daha da dikkat çekici. Zira Çanakkale Savaşı’nın ardından, Cevat Paşa gitmiş, gözlerinden öpmüş: ‘Aferin oğlum, İslâm’ın ve vatanın selâmetindeki gayretin makbul olsun İnşallah! Sen bu mermiyi nasıl kaldırdın bir göster hele!’ deyince Koca Seyit bir hamle etmiş mermiye; velâkin kaldıramamış. Cevat Paşa: ‘O zaman nasıl kaldırmıştın oğlum?’ diye sorunca, Koca Seyit: ‘Anamın öğrettiği duaları okudum ilkin; hem o mermiyi kaldırırken gönlüm Allah’ın feyziyle doldu kumandanım. Kendimde bir başkalık hissettim. Şehit arkadaşlarım da yanımdan yöremden tutuverdiler. Düşmanı görürsem gene kaldırırım.’ demiş.’ 

Seyit Onbaşı önceden üç kez kaldırdığı mermiyi sonra neden kaldıramadı dersiniz?




2 yorum:

  1. Allah herkese sizler gibi öğretmenler nasip etsin. Çocuklara bu kadar emek vermeniz örnek bir davranış. Ne güzel bir düşüne; yasaklama, alterbatif göster. Allah ihlasınızı da artırsın ve şefaatinize nail kılsın.

    YanıtlaSil
  2. Mystery Person22 Mart 2013 21:59

    Bir de hani seyit onbasina topu bir daha kaldirmasini diyorlardi ya. Keske o kismi da olsaydi....

    YanıtlaSil